В последните 20 години съществуващите лобита стабилно са завладели позициите в

...
В последните 20 години съществуващите лобита стабилно са завладели позициите в
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: В България е по-важно кой ще е шеф на БЕХ, а не каква политика ще имаме

В последните 20 години съществуващите лобита устойчиво са завладели позициите в енергетиката. Политическите пристрастености от последните няколко години демонстрират, че българските политици не желаят да подредят другите институции. Върви се към по-голяма политизация. Това мнение изрази в изявление за БНР икономистът Руслан Стефанов, програмен шеф на Центъра за проучване на демокрацията.

Вълната на " политическия адреналин ", " политическото надхитряне " сега са извънредно нездравословни за развиването на политики, изискващи най-малко 10-годишен небосвод, счита той. По думите му е доста мъчно " в този политически звук " да се отделят тематиките от стратегическо значение.

" От една страна имаме вземане на решения в Народното събрание за задължаване на енергетиката ни с милиарди за години напред, десетилетия. От друга страна имаме групи, които явно са свързани най-вероятно с ползи, които не са в България. Което основава тази преса, която оставя българските стратегически ползи в един вакуум ", означи Руслан Стефанов, визирайки митингите против разполагането на перки в Черно море за потребление на офшорната вятърна сила.

По думите му, " тези групи, свързани с митинги срещу шистовия газ, с локален напън, се оказва, че имат голямо въздействие и още веднъж са възбудени, с цел да попречат на такива стратегически цели ".

Ако Зелената договорка е приоритет (защото не се отделят национални средства за енергийния преход), би трябвало в енергетиката и околната среда да се приоритизира кое е по-важно, акцентира икономистът.

" Но в България е по-важно кой ще бъде началник на БЕХ, а не каква политика ще имаме, какви технологии. "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР